Butan

Butan

Dobrodošli u Butan - zemlju sreće, zemlju Himalaja, budističkih hramova, policajaca sa belim rukavicama umesto semafora, jednu od najmanjih zemalja na svetu, ali i najvećih po broju biljnih i životinjskih vrsta. Čak 60% zemlje uvek mora da bude prekriveno šumama, pa je Butan idealan za ljubitelje trekking-a.

Avantura u Butanu počinje već u avionu, jer ćete preleteti preko 4 od 5 najviših vrhova sveta. Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija Butana je Tiger’s Nest manastir, koji izgleda kao da visi sa litice. Postoje 3 puta do manastira, prvi kroz borovu šumu koji simboliše zaštitu od zlih sila, a druga dva vode preko platoa nazvanog „Plato hiljadu vila“. Hodočasnici obilaze i druge hramove, zavučene u šumi ili na strmim planinskim liticama, gde zajedno sa monasima, u molitvi, traže svoj mir.

Uživajte u butanskoj kuhinji i ukusima jela sličnim  paprikašu sa dodatkom crvene riže, sira sa čili papričicama i tibetanskog jela momo, koji se svuda jede na drugačiji način. I pazite jer ćete često u hrani dobiti i ljutu papričicu, da začinite dan.  

U Butanu se pravi i jedno od najboljih azijskih piva - Crvena Panda, a pakuje se u recikliranim bocama. Za one koji ne vole pivo tu je drugo nacionalno piće, a to je čaj koji se pije sa puterom od jakovog mleka. Dok upijate ukuse Butana, ne zaboravite na običaje, te nemojte odmah prihvatiti ponuđeno jelo, već prekrijte usta rukom i recite meshu meshu, a hranu prihvatite tek iz drugog ili trećeg puta, kako ne biste uvredili lokalce.

Nađite mir u budističkim hramovima, dišite punim plućima jer se ovde proizvodi više kiseonika nego ugljen-dioksida, zavirite u delove sveta koji još nisu pogođeni modernom tehnologijom, združite se sa najsrećnijim ljudima na planeti i uživajte u nestvarnim prizorima koje nam je majka priroda ostavila.  

Otkrijte Butan sa Nasmejanim plemenom!

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Butan

Opšti podaci: Butan je zaista spektakularna i neverovatna zemlja, poznatija kao zemlja osmeha. Smešten na istočnoj padini Himalaja između Kine i Indije, malo budističko kraljevstvo je 1960. godine napokon otvorilo svoja vrata za javnost. Himalaji, hramovi, festivali, ministarstvo sreće i priroda, samo su neki od razloga za posetu i uživanje.
Glavni grad: Tmbuktu
Površina: oko 38.000 km²
Broj stanovnika: 758.288 stanovnika
Stanovništvo: Ngalop (Bhote) 50%, Nepalci 35%, ostala plemena15%
Jezik: Sharchhopka 28%, Dzongkha (oficijalni) 24%, Lhotshamkha 22%, ostali 26%
Veroispovest: lamaizam 75%, hinduizam 22%, ostali 3%
Nezavisnost: 1907/1949.

Valuta: Valuta koja je u opticaju je Ngultrum. 1eur = 84 btn, 1$ = 72 btn. Poželjnije je poneti dolare. Bankomati kao i kartice nisu lako dostpni i nemojte se oslanjati na njih. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Za potrošnju u Butanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj. Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

Vremenska zona: UTC+6. Butan ne prelazi na letnje računanje vremena, tako da je zimi 5h ispred Srbije, a leti 4h ispred.

Viza: Za ulazak na teritoriju Butan, državljanima Republike Srbije su potrebne vize. Državljani R. Srbije koji žele da turistički putuju u Butan odgovarajuću vizu mogu da dobiju isključivo preko turističkih agencija registrovanih u Butanu ili njihovih partnerskih agencija, preko kojih je jedino i moguće organizovati turistički boravak u ovoj zemlji. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka. Na teritoriji Butana ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Nju Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju pasoša.

Klima: Butan ima raznovrsnu klimu. Južni deo zemlje ima uglavnom toplu i vlažnu klimu tokom čitave godine, sa temperaturama od 15 – 30C. Centralni delovi zemlje imaju klimu sa sezonskim razlikama, topla leta i suve i hladne zime. Na krajnjem severu zime su hladne. Planinski vrhovi prekriveni su snegom. Raspon temperatura koje se očekuju tokom februara je od 0C do 19C.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana može biti jako ljuta. Uglavnom je kombinacija butanske, nepalske, tibetanske i indijske kuhinje. Ema datshi (sir i čili papričice), Kewa datshi (krompir i sir), Shamu datshi (sir i pečurke), Shakam ema datshi (sušena govedina sa sirom), Shakam paa (sušena govedina sa čilijem) (https://migrationology.com/bhutanese-food/)... Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Jela mogu biti veoma ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom porudžbine.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Butana vakcinacija nije potrebna. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Butanu vodite računa o pijavicama na trekingu.
Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Butan je bezbedna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sledećem: često ćete morati da skinete sve predmete od kože sa sebe, ne smete se peti na hinduističke hramove. Zabranjena je prodaja cigareta kao i njihova proizvodnja. Pušenje je zabranjeno na javnim mestima. Možete u zemlju uneti do 200 cigareta (10 kutija). Obavezno pitajte gde možete stat ii zapaliti cigaretu. Izbegavati teme koje su tabu. Poštujte kraljevsku porodicu. Reke i jezera Butana se smatraju svetim mestima i bacanje kamenčića i otpada u vodene površine predstavlja ozbiljan prekršaj.

Odeća: Od odeće je potrebna prolećna i letnja laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, pre svega noću. Dakle obavezno ponesite i duks i nekoliko pari pantalona. Udobna obuća se podrazumeva zbog obilazaka gradova, trekinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. _Uglavno se za posetu hramova predlaže da imate duge rukave i duge nogavice, tako da ponesite i to ali tanje kako Vam ne bi bilo previse toplo.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom ne rade u Butanu. Većina smeštaja ima wi-fi ali konekcija može biti slaba.
Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice, za svaki slučaj možete poneti adapter sa ulazom kao za Veliku Britaniju.

Suveniri: Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, svetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim. Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradiconalnu muziku, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i jakove vune, maske…