Laos

Putujte sa Nasmejanim plemenom u Laos, čije ime znači „Zemlja hiljadu slonova“. U Laosu ćemo doživeti nepregledne planinske vence, živopisna sela, umetnost plemena i magiju reke Mekong. Netaknuta priroda Laosa, koju nećete naći ni na jednom drugom mestu, sela u planinama i njihov narod, koji čini preko 100 etničkih grupa, nas odvajaju od užurbane svakodnevnice i uvlače u svoj opušteni svet, osećate se kao da ste se vratili kroz vreme u period kada nije bilo autoputeva, saobraćajnih gužvi i nebodera.  

U državi koja je najviše bombardovana za vreme II Svetskog rata, Luang Prabang hramovi, koji su pod zaštitom UNESCO-a, smiruju svačiju dušu, a Vijentijan, najmanja prestonica na svetu, živi miran život u ritmu Mekonga, koji teče u blizini. Navikavamo se da prstima jedemo jela od „lepljive riže“, koja umačemo u razne soseve, a posle obroka uživamo u najboljoj kafi ovog dela Azije, ili se osvežavamo čašom hladnog zanatskog piva.  

Pored nezaboravnih utisaka kući možete poneti i prelepe proizvode od svilene i pamučne tkanine, svesku ili razglednicu od specijalnog „Saapapira ili ručno rađene poklone za vaše prijatelje.  

Ovo je putovanje posle koga ćete ostati puni utisaka, sećati se lica nasmejanih lokalaca, monaha obučenih u odore boje šafrana i pijaca na kojima ste uživali u ukusima najrazličitijeg svežeg voća i povrća.  

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Laos

Laos                                              

Opšti podaci: Laos, država je u Jugoistočnoj Aziji bez izlaza na more. Laos je okružen sa (od severa, u smeru kazaljke): Kinom, Vijetnamom, Kambodžom, Tajlandom i Mjanmarom.

Glavni grad: Vijentijan                                                                     

Površina: 237.955 km2

Broj stanovnika: 6.580.800 stanovnika

Jezik:  laoski                                                                                           

Veroispovest: Teravada budizam 57.8%, tradicionalna verovanja 33.6%, ateizam 4.8% i ostalo 2.8%.

Nezavisnost: 09.11.1953.

Valuta: Kip (LAK) 1€= iznosi oko 9.858.88 LAK

                           1$= iznosi oko 8.853,42 LAK

Kreditne kartice i bankomati: Korišćenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Menjačnice su dostupne u svim većim gradovima.

Vremenska zona:  UTC + 07:00h

Viza: Viza se dobija na aerodromu u Luang Prabangu i cena vize iznosi 40$ do 50$ u $. Obavezno morate imati minimum dve čiste prazne stranice u pasošu, i pasoš mora važiti najmanje 6 meseci od momenta povratka sa putovanja. Kod sebe imajte dve fotografije sa belom pozadinom, dimenzija kao za pasoš i fotokopiju pasoša.

Klima: Laos ima tropsku monsunsku klimu, s kišnom sezonom od maja do oktobra i hladnom i suvom sezonom od novembra do februara te vrućom i suvom sezonom u martu i aprilu. Uopšteno, monsuni se pojavljuju u isto vrijeme u celoj zemlji, ali je količima kiše različita od regije do regije. Velike količine kiše ali i duge suše značajno utiču na proizvodnju riže.

Hrana i piće: Temelj kuhinje ove zemlje je lepljivi pirinač uz koji se služi salata od zelene papaje, meso s povrćem ili rečna riba sa žara. Uticaj tajlandske i vijetnamske kuhinje je očigledan, uz dodatke čilija, ribljeg sosa, limunskih trava i slično. Često ćete naići na jake supe sa rezancima i sitnim komadićima mesa i povrća. Uz puno začina i zanimljivih ukusa prepustite se probanju tradicionalnih jela Laosa. 

Zdravlje: U Laosu je veoma raširena malarija, i druge bolesti koje prenose komarci-denge groznica, zbog čega je potrebno obavezno poneti sredstva za zaštitu protiv komaraca. Obavezno se posavetovati sa svojim lekarom, o možda alternativnim tabletama protiv malarije. Voda nije za piće, ne smete je koristiti ni za pranje zuba, ni voća. Dakle samo flaširana voda dolazi u obzir.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji, mi radimo Uniqua osiguranje i možete ga uraditi najkasnije do 5 dana pre puta.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Nivo kriminala je nizak, iako nisu retke krađe (otimanje tašni).
Narkotici predstavljaju veliki problem. Domaći zakon pravi malu razliku između posedovanja droge za ličnu upotrebu i trgovine drogom, a kazne su drastične.

Odeća: Laos je tradicionalna zemlja stoga izbegavajte odeću koja previše otkriva. Odeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Tokom cele godine u Laosu je toplo i vlažno stoga odaberite materijale od prirodnih vlakana poput pamuka, svile ili lana. Za hodanje preporučujemo udobne sandale ili patike.

Struja: Što se tiče električne energije, u Laosu je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao kod nas, ali možete kupiti i utičnice sa dva pljosnata ulaza.