Mongolija

Mongolija

Neobična avantura Nasmejanog plemena za neistraženu i posebnu Mongoliju – zemlju divnih ljudi, zemlju Džingis Kana, državu koja se prostire kroz beskrajnu stepu i pustinju Gobi čijim je stanovnicima nomadski život u krvi, što i ne čudi jer nekada je ovaj vladar velike Mongolije govorio: “Gradovi moraju biti porušeni do temelja, tako da svet postane stepa u kojoj majke mogu da doje slobodnu i srećnu decu”.  

Veliki broj stanovnika Mongolije živi u tradicionalnim šatorima, takozvanim – jurtama. Avanturu po Mongoliji započinjemo u glavnom gradu ove zemlje – Ulan Batoru, što u prevodu znači Crveni heroj. Nomadski život ovog naroda opisuje i sama istorija glavnog grada, koji se prethodno tri puta selio, premeštao i menjao ime.  

U staroj prestonici nekadašnjeg Velikog mongolskog carstva Džingis Kana – Karakorumu učimo od vrsnih jahača da krotimo konje i upoznajemo se sa lokalnim stanovništvom, obilazimo muzej starog grada i kompleks hramova i stupa, sve pod zaštitom UNESCO-a. Potom krećemo na putovanje u unutrašnjost zemlje obilazeći čuveni kompleks Erdene Zuu, nacionalni park Terelj (Gorkhi-Terelj National Park), Karakorum, jezero Ugi (Ugii Lake)... i još mnogo toga što će Vam približiti ovu divnu zemlju i učiniti putovanje nezaboravnim.

Individualna putovanja

Video

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Mongolija

  • Mongolija se nalazi u Istočnoj Aziji i graniči se sa Rusijom na severu i Kinom na jugu, glavni grad je Ulan Bator. Mongolija je vrlo retko anseljena zemlja stepa, planina i pustinja i 18-ta je država po veličini od ukupno 193 države. Današnjom regijom Mongolije su vladala brojna nomadska plemena, uključujući Xiongnu, Xianbei, Rouran, Khaganati i ostalih. 1206 Džingis Kan je osnova Mongolsko carstvo koje je ubrzo postalo najveće zemljišno castvo u istoriji. Njegov unuk Kublai Kan je pokorio Kinu i osnovao Yuan dinastiju. Nakon raspada dinastije Yuan, Mongoli su se vratili u Mongoliju i vratili se svojim obrascima konflikta.
  • Vize: Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
  • Zdravstvena situacija: Putno zdravstveno osiguranje za predviđeni period boravka u Mongoliji je neophodno. Povrde o vakcinaciji generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a).Pored obavezne terapije, na put u Mongoliju je preporučljivo poneti uobičajene lekove.
  • Vremenska zona: Mongolija se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Srbiju.
  • Klima: Zbog suve, izraženo kontinentalne klime tokom godine temperatura veoma oscilira. Zimi prosečna dnevna temperatura se kreće oko -25 stepeni celzijusovih, a leti je prosečno +25 stepeni celzijusovih. S čime su razlike 2-3 puta veće nego u zapadnoj Evropi. Srednja godišnja količina padavina je jedva iznad 200 mm. Prosečne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama su izrazite, to je razlog zbog kog se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi, a osim toga i najsevernije pustinje na Zemlji. Samo 10% zemlje je šumovito, a manje od 1% je obradivo.
  • Hrana i piće: Kuhinja se primarno sastoji od mlečnih proizvoda, mesa i životinjske masti. Najpoznatije ruralno jelo je kuvana ovčetina. U gradovima se često mogu naći knedle kuvane na pari punjene mesom, koje se zovu buuz. Ekstermna kontinentalna klima u Mongoliji je uticala na tradicionalizam u ishrani. Korišćenje povrća i začina je ograničeno. Kineska i Ruska kuhinja su u velikoj meri uticale na kreiranje mongolske.
  • Sigurnost: Mongolija je bezbedna zemlja, ali i pored toga treba biti obazriv na mestima gde su veće gužve. Kao i obično, vredne stvari ne treba nositi sa sobom, niti veće količine novca, a umesto pešačenja gradom noću, bolje je uzeti taksi.
  • Odeća: Zbog velikih razlika u temperaturi u toku dana potrebno je slojevito oblačenje. Temperaturne razlike idu i do preko 30 stepeni jer se u Mongoliji nalaze najjužni područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimentara, nikada ne odleti, a osim toga nalaze se i najsevernije pustinje na Zemlji.
  • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Mongoliji je tugrik (MNT) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema poslednjem kursu 1e = 2837 tugrika, 1$ = 2409 tugrika. U Ulan Batoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama, moguća su plaćanja Visa ili Master kreditnom karticom. Putni čekovi mogu da se unovče u nekim bankama, mada se više prihvataju platne kartice (Visa, Master Card, American Express). U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, te u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje, treba poneti gotovinu u domaćoj valuti. Putnicima preporučujemo da se ne oslanjaju na kartice i da nose gotovinu sa sobom.
  • Struja: Nije potrebno poneti adapter za električnu energiju. Struja u Mongoliji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.