Putevima Mesopotamije

Putevima Mesopotamije

cena od
1.199
EUR ,00
trajanje
7 dana
Prijavi se Upit
Upit

Vodimo vas na neverovatno putovanje po bogatoj jugoistočnoj Turskoj - u oblast poznatiju kao nekadašnja Mesopotamija!

U sklopu našeg aranžmana za Mesopotamiju, obići ćemo mnoge stare stare gradove poput Šanliurfe - "grada proroka", Mardina - sa svojom nestvarnom arhitekturom, kao i brojne arheološke lokalitete koji odolevaju vremenu. 

Napravite istorijski i kulturološki osvrt sa nama!

Paket izleta sa uračunatim ručkom iznosi ukupno 200 EUR. 


Ruta
Beograd
Istanbul
Mardin
Šanliurfa
Adijaman
Gaziantep
Istanbul
Beograd

Prevoz
Avion, Lokalni transfer
Smeštaj
Hotel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Beograd, Srbija
Grupna putovanja
Daleke destinacije
Destinacije
Turska
Kod putovanja
TR39
Zahtevnost
Pogodno za decu
Da
Veličina grupe
Min 10 , Maks 14 ,

Plan i program

Plan i program puta važi za polaske 20. 9. 2024

Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ dva sata pre leta. Let iz Beograda u 09.20h (TK 1082) sa presedanjem u Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 12.05h po lokalnom vremenu. Konekcija na let. Let za Mardin u 17.35h (TK 2676). Dolazak u Mardin u 19.35h. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

Prevoz

 • Avio-karta sa svim taksama Beograd–Mardin, u ekonomskoj klasi sa presedanjem sa 30 kg čekiranog, 8 kg ručnog čekiranog prtljaga
 • Transfer od aerodroma do smeštaja

Smeštaj

Hotel *** 1 noć

Mesto

 • Beograd
 • Istanbul
 • Mardin

Mardin je jedan od najstarijih gradova gornje Mesopotamije, smešten u jugoistočnoj regiji Anatolije u Turskoj. Ovaj očaravajući grad svojom prelepom arhitekturom, raznovrsnom etnografijom, arheološkim čudima, istorijskim nasleđem i vizuelnim vrednostima donosi drugačiju prespektivu turskog turizma. Dan započinjemo fakultativnim izletom – obilaskom Mardina  i arheološkog nalazišta Dara. Uske ulice spojene stepenicama odvešće nas do mnogih nezaboravnih mesta uključujući i: Crkvu četrdesetorice velikomučenika (Kirklar Kilisesi), Zindžirije medresu (Zinciriye Medresesi), kao i Manastir šafrana (Deyr-el-Zaferan). Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dara, kojeg nazivaju i malom Kapadokijom. Jedan je od najpoznatijih drevnih gradova gornje Mesopotamije. Ovde ćemo imati prilike da vidimo ostatke starog akvadukta, crkve, palate i prostorija u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Slušamo priče o neobičnom reljefu i prožimanju civilizacija na ovom prostoru, što je dalo specifičan pečat arhitekturi grada. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Smeštaj

Hotel *** 1 noć

Mesto

 • Mardin

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smeštaja. Krećemo na fakultativni izlet – Obilazak GobeklitepeaŠanliurfe „grada proroka”. Put nas vodi ka najstarijoj verskoj građevini i ujedno najstarijem primeru monumentalne arhitekture na zemlji – Gobeklitepeu, sagrađenom oko 10.000 godina p.n.e. Od 2018. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Stubovi u hramu su u obliku slova „T”, sa visinama od tri do šest metara. Ukrašeni su mističnim reljefima životinja i apstraktnim simbolima. Dalje nastavljamo ka Šanliurfi. Kao jedno od najstarijih naselja u jugoistočnoj Turskoj (severnom delu Mesopotamije), Urfa je zadržala svoj značaj uporišta različitih civilizacija i religija. Posećujemo: Golbaši park u okviru kog se nalazi Balikli Gol – „jezero riba”, Džamija Halil ur Rahman, kao i rodno mesto proroka Avrama i lokalni bazar sa začinima, posuđem, autentičnim ešarpama... Transfer do smeštaja u Šanliurfi. Noćenje. 

Smeštaj

Hotel **** 1 noć

Mesto

 • Mardin
 • Šanliurfa

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Dan započinjemo fakultativnim izletom – Obilazak Harrana. Drevni grad Haran (Harran) – nekadašnji glavni trgovački, kulturni, naučni i verski centar. Grad se u ranom hrišćanskom periodu zvao Helenopolis, što bi u prevodu značilo grčki grad”. Haran je danas poznatiji po neobičnim seoskim kućama od pečenog blata u obliku košnica, nego kao mesto gde je prorok Avram živeo nekoliko godina. Tu ćemo videti i ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svetu. Druženje nastavljamo fakultativnim izletom – tradicionalno tursko veče, gde ćemo uživati u ukusima i zvucima Turske. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Smeštaj

Hotel **** 1 noć

Mesto

 • Šanliurfa

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Transfer do Adijamana (Adiyaman). Nakon smeštanja u sobe, krećemo na fakultativni izlet – odlazak na planinu Nemrut. Nemrut se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Prepoznatljiva je hram-grobnica slavnog kralja Antioha, koja se smatra jednom od najumešnijih građevina helenističkog perioda, sagrađena u I veku p.n.e. Sama planina je prepoznatljiva po statuama lavova, orlova, Zevsa i Heraklea, kao i samog Antioha, koje okružuju hram-grobnicu. Pored toga, kao najviša tačka u regionu na nadmorskoj visini od 2134 m, Nemrut pruža spektakularne vidikovce i uživanje u najlepšim zalascima sunca. Imaćemo prilike da vidimo i Rimski most, koji je i danas funcionalan, kao i drevnu Arsemiju (Arsameia of Nymphaios) – nekadašnje središte Kraljevine Komagene (Kingdom of Commagene). Povratak u Adijaman. Noćenje.

Smeštaj

Hotel *** 1 noć

Mesto

 • Šanliurfa
 • Adijaman

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smeštaja. Krećemo na fakultativni izlet – krstarenje Eufratom u okrugu Halfeti. Halfeti je okrug provincije Šanliurfa. To je jedno od najneobičnijih nalazišta u Turskoj, jer je stari grad delom bio potopljen nakon izgradnje brane. Iako je deo Halfetija izgubljen pod vodom, ima vrlo bogato kulturno nasleđe. Halfeti je poznat i po posebnoj vrsti ruže – crna ruža, koja je takođe poznata i kao ruža „Arapkinja koja plače”. Cveta u proleće i jesen. Naš put nastavljamo ka Gazijantepu (Gaziantep). Fakultativni izlet – obilazak Gazijantepa. Gazijantep je poznat kao prestonica hrane i kulinarstva, a nalazi se na UNESCO-voj listi kao grad gastronomije. Obilazimo Zeugma muzej – najveći muzej mozaika na svetu, zatim nastavljamo do Citadele (Kale) iz XII i XIII veka koja se nalazi na brdu Tell Halaf gde ćemo videti ostatke nekadašnje vizantijske tvrđave iz perioda cara Justinijana. Odatle idemo do kujundžijskog bazara – Gumruk Hana i na kraju završavamo obilazak posetom jedne od 180 baklavdžinica isprobavajući turski čaj i najbolje baklave na svetu. Smeštanje u hotelu u Gaziantepu. Noćenje.

Smeštaj

Hotel *** 1 noć

Mesto

 • Adijaman
 • Gaziantep

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma. Let iz Gazijantepa u 12.40h (TK 2239) sa presedanjem u Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 14.35. Konekcija na let. Let za Beograd u 18.50h (TK 1083). Dolazak u Beograd u 19.30h. Kraj putovanja.

Prevoz

 • Transfer od smeštaja do aerodroma
 • Avio-karta sa svim taksama Gazijantep–Beograd, u ekonomskoj klasi sa presedanjem sa 30 kg čekiranog, 8 kg ručnog čekiranog prtljaga

Mesto

 • Gaziantep
 • Istanbul
 • Beograd

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Polasci i cene

Za više informacija o polasku poput cena, popusta, uslova plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Učitavanje...

Šta je uključeno

Smeštaj

Hotel Primer 4 noći
Hotel Primer 2 noći

Prevoz

 • Avio-karta sa svim taksama Beograd–Mardin, u ekonomskoj klasi sa presedanjem sa 30 kg čekiranog, 8 kg ručnog čekiranog prtljaga
 • Transfer od aerodroma do smeštaja
 • Transfer od smeštaja do aerodroma
 • Avio-karta sa svim taksama Gazijantep–Beograd, u ekonomskoj klasi sa presedanjem sa 30 kg čekiranog, 8 kg ručnog čekiranog prtljaga

Hrana

6 × Kontinentalni doručak

Ostalo

 • Organizacija putovanja i usluge predstavnika agencije na destinaciji na hrvatskom ili srpskom jeziku
 • Troškove organizacije putovanja.

Nije uključeno

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i promenjivi su, a zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

Obilazak Mardina i arhiološkog nalazišta Dara

Obilazak Mardina i arhiološkog nalazišta Dara
Cena: 60,00 EUR

Mardin je jedan od najstarijih gradova gornje Mesopotamije, smešten u jugoistočnoj regiji Anatolije u Turskoj. Ovaj očaravajući grad smešten je kaskadno na strmoj litici brda sa vremešnom tvrđavom na vrhu. Svojom prelepom arhitekturom, raznovrsnom etnografijom, arheološkim čudima, istorijskim nasleđem i vizuelnim vrednostima donosi drugačiju prespektivu turskog turizma. Uske ulice spojene stepenicama odvešće nas do mnogih nezaboravnih mesta. Dolazimo do Crkve četrdesetorice mučenika, koja datira još iz IV veka. U crkvi se i dalje svake nedelje obavlja služba. Služba se obavlja na aramejskom jeziku, kojim je pre 2000 godina govorio Hrist. Nakon toga se upućujemo ka medresi Zindžirije. Ovu staru medresu (Teološki fakultet) osnovao je 1385. godine poslednji artukidski sultan koji je vladao iz Mardina (Melik Necmeddin Isa). Predstvalja jedno od najbolje sačuvanih zdanja u persijskom stilu. Kompleks se sastoji od džamije s kupolom, mauzoleja i dva dvorišta. Arhitektonski vrhunac zgrade je impozantni ulaz, što je prekrasan primer islamske umetnosti. Sa vrha ovog zdanja pruža se najlepši panoramskim pogledom na grad i žitna polja Mesopotamije. Naš put nastavljamo kao Manastiru šafrana (Deyr-el-Zaferan). Jedan je od dva najvažnija sirijska pravoslavna manastira na svetu. Prema jednoj verziji priče, manastir je dobio naziv po cvetovima šafrana koji su graditelji umešali u malter, a po drugoj verziji, naziv je dobio po boji kamena koja podseća na prašnike šafrana. Osnovan je 493. godine na mestu gde se nekada nalazio hram posvećen asirskom bogu Meseca. Tokom istorije, manastir je bio pretvoren u tvrđavu, pa je bio i dva puta urušen, da bi nakon nekog vremena pao i u zaborav, sve do 793. godine kada ga je renovirao biskup Madina – Mor Hananyo, po kojem nosi jedan od današnjih naziva. Danas manastir predstavlja središte Sirijske pravoslavne crkve. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dara, kojeg nazivaju i malom Kapadokijom. Jedan je od najpoznatijih drevnih gradova gornje Mesopotamije. Ovde ćemo imati prilike da vidimo ostatke starog akvadukta, crkve, palate i prostorija u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Slušamo priče o neobičnom reljefu i prožimanju civilizacija na ovom prostoru, što je dalo specifičan pečat arhitekturi grada.  

Cena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, organizovani prevoz po predviđenom itineraru, ulaznice na lokalitete, usluge predstavnika naše agencije.

Cena izleta ne uključuje: ručak.

Obilazak Gobeklitepea i Šanliurfe "Grada proroka"

Obilazak Gobeklitepea i Šanliurfe "Grada proroka"
Cena: 50,00 EUR

Avanturu započinjemo u Gobkelitepeu – najstarijoj verskoj građevini i ujedno najstarijem primeru monumentalne arhitekture na zemlji. Iako su same ruševine oskudne, značaj ovog mesta za razumevanje ljudske istorije nikako se ne može zanemariti. Kada su sredinom ‘90-ih ovde počela iskopavanja, arheolozi su otkrili ono za što se veruje da je najstarije nalazište verskog hrama na svetu. Neolitski stubovi, izrezbareni prikazima životinja, datiraju oko 10.000 pre nove ere, donoseći potpuno nova saznanja u arheološkom razumevanju neolitske kulture (za koju se ranije mislilo da nije uključivala religiju).  Iskopan je samo mali deo (otprilike pet procenata) nalazišta, ali ova padina na kojoj se nalaze totemski stubovi mamuta, nedavno zaštićena krovnim pokrivačem, prilično je upečatljiva i jedinstvena. Od 2018. godine, Gobkelitepe se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Naš put nastavljamo ka Šanliurfi. Kao rodno mesto proroka Avrama i mesto gde je započeo svoja monoteistička učenja, Šanliurfa je jedan od velikih hodočasničkih gradova Turske. Grad je prvo bitno nosio ime Urfa, ali je preimenovan u Šanliurfa („slavna Urfa”) od strane Velike narodne skupštine Turske 1984. godine, u znak priznanja lokalnog otpora u turskom ratu za nezavisnost. Danas ga bogata istorija i arhitektura čine neverovatni mestom koje obavežno treba posetiti ukoliko želite da zaronite u tursku kulturu i baštinu. Osim središnje četvrti Urfe, zatrpane džamijama i medresnom arhitekturom, kao i novim muzejskim kompleksom, mnoštvo je građevina koje se nalaze i u okruženju, a koje treba videti. Našu turu započinjemo obilaskom Golbaši parka, koji se nalazi u samom centru grada. U parku se nalaze najvažnije turističke atrakcije Šanliurfe. Ono što ovaj park čini posebnim jesu sakralni ribnjaci (Balikli gol), o čijem nastanku postoji zanimljiva legenda. U podnožju brda, oko jezera Balikli gol izgrađena je džamija Halil-ur Rahman, koja će se, takođe, naći na našoj listi. Predstavlja jedno o ključnih svetilišta u Urfi. Lokalno poznata kao Dosheme ili Makam Cami, ova džamija je deo manjeg kompleksa koji se sastoji od: džamije, verske škole iliti medrese (trenutno ima drugačiju namenu) i groblja sa grobnicama svetaca. Džamija je sagrađena 1211. godine pod Ajubidima, što je čini najstarijom džamijom u Balikli golu (iako natpis na njenoj istočnoj strani ukazuje na to da je obnovljena oko 1810. godine). Pored džamije, glavno mesto poseta predstavlja i Avramova pećina, u kojoj je, prema legendi, rođen prorok Avram. Nalazi u blizini džamije Mevlid Halil i danas se pećina smatra svetim mestom. Naš put nastavljamo ka jednom od najautentičnijih lokalnih bazara, kog posećuje i lokalno stanovništvo, a ne samo turisti. Ovde možemo kupiti baš sve, od igle do lokomotive – od ručno rađenih kožnih radova do raznovrsnih antikviteta. Na bazaru ćete videte i veliki broj prodavnica čaja u čijim ćete mirisima i te kako uživati.

Cena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, usluge predstvanika naše agencije, ulaznice na lokalitete, organizovani prevoz po predviđenom itineraru.

Cena izleta ne uključuje: ručak.

Obilazak Harana

Obilazak Harana
Cena: 30,00 EUR

Nekadašnji glavni trgovački, kulturni, naučni i verski centar. Grad se u ranom hrišćanskom periodu zvao Helenopolis, što bi u prevodu značilo „grčki grad”. Smatra se da je ovaj drevni grad bio nastanjen još od 3. milenijuma pre nove ere. Iako je najpoznatiji po specifičnim kućama u obliku košnice od opeke od blata (lokalni stil arhitekture koji je verovatno nastao zbog nedostatka drveta), Haran je takođe dom dve važne ruševine. S jedne strane imamo ostatke utvrđenja koji datiraju iz fatimidskog perioda iz 11. veka, iako postoje dokazi da je na ovom mestu postojala nekakva tvrđave još od hetitskog doba. S druge strane sela nalaze se ruševine Ulu Kami (Ulu Camii), na kojima je nekada stajao prvi islamski univerzitet. Kompleks je izgradio umajadski kalif Marvan II u 8. veku. U blizini modernog okruga Harana, takođe možemo videti ostatke Gradskih zidina, koji su se nekada pružale četiri kilometra oko grada.

Cena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, usluge predstvanika naše agencije, ulaznice na lokalitete, organizovani prevoz po predviđenom itineraru.

Cena izleta ne uključuje: ručak.

Tradicionalno tursko veče

Tradicionalno tursko veče
Cena: 75,00 EUR

Uživamo u ukusima i zvucima Turske. Isprobaćemo lokalnu kuhinju, meze i piće i iskusiti pravo tradicionalno tursko gostoprimstvo.

Cena izleta uključuje: usluge predstvanika naše agencije, tursku večeru i neograničena pića.

Obilazak Adijamana i okoline i drevnog grada Pirina/Perre

Obilazak Adijamana i okoline i drevnog grada Pirina/Perre
Cena: 50,00 EUR

Adijaman je grad u jugoistočnoj Turskoj i glavni grad provincije Adijaman. Njegovi stanovnici su uglavnom Kurdi. Sam naziv grada u prevodu sa turskog znači „strašno ime”. Uputićemo se ka centru Adijamana, gde ćemo imati prilike da vidimo džamiju Ulu. Na jednom od natpisa stoji da je džamija podignuta 1863. godine, dok se iz drugog natpisa saznaje da je džamija obnovljena 1902. godine. Obilazak ćemo nastaviti na bazaru, gde ćemo upoznati pravi duh grada. Put nas dalje vodi ka antičkom gradu Perre, koji je udaljen oko 5 kilometara od Adijamana. U njemu su pronađene kamene grobnice, kao i spomen-grobnice koje pripadaju kraljevstvu Komagene. U centru nalazišta je rimska česma sa kamenim svodom širokim pet metara koji pokriva vodeni kanal. Ovde ćemo videti i ostatke gradskih zidina. U ogromnoj nekropoli nalaze se sarkofazi, kao i katakombe, koje često sadrže više prostorija. Na nekim od grobnica ćemo imati prilike da vidimo ostatke reljefa koji predstavljaju jedinu dekoraciju. Nakon toga, na putu ka planini Nemrut, imaćemo prilike da vidimo Rimski most, koji je i danas funcionalan, kao i drevnu Arsemiju (Arsameia of Nymphaios) – nekadašnje središte Kraljevine Komagene (Kingdom of Commagene).  

Cena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, organizovani prevoz po predviđenom itineraru, ulaznice na lokalitet, usluge predstavnika naše agencije.

Cena izleta ne uključuje: ručak.

Krstarenje Eufratom i obilazak Gazijantepa

Krstarenje Eufratom i obilazak Gazijantepa
Cena: 85,00 EUR

Krstarenje Eufratom u okrugu Halfeti. Halfeti je okrug provincije Šanliurfa. To je jedno od najneobičnijih nalazišta u Turskoj, jer je stari grad delom bio potopljen nakon izgradnje brane. Iako je deo Halfetija izgubljen pod vodom, ima vrlo bogato kulturno nasleđe. Halfeti je poznat i po posebnoj vrstu ruže – crnu ružu, koja je takođe poznata i kao ruža "Arapkinja koja plače". Cveta u proleće i jesen. Danas je Halfeti podeljen na dva dela: Stari grad i Novi grad. Stari grad, domovi farmera, drveće, džamije i slično ostali su pod vodom kada je brana Birečik završena na reci Eufrat 2000. godine. Stanovnici Halfetija morali su da se presele u novi grad udaljen oko 15 kilometara, zvani Novi Halfeti. U međuvremenu, potopljeni – prvobitni – grad Halfeti danas se naziva Stari Halfeti. Dok budemo plovili brodom imaćemo prilike da vidimo potopljene kuće od kamena, drveća, minarete džamija, ostatke starog zamka i palate i druge istorijske spomenike koji se mogu videti iznad i ispod vode. Nakon krstarenja idemo ka Gazijantepu, drugačije poznatom pod nadimkom Antep, dok se pored nas prostiru nepregledne plantaže pistaća. Gazijantep je poznat kao prestonica hrane i kulinarstva, a nalazi se u UNESCO-voj Mreži kreativnih gradova kao grad gastronomije. Obilazimo Zeugma muzej – najveći muzej mozaika na svetu koji poseduje 25 000m² zatvorenog i 30 000m² otvorenog prostora. Najpoznatiji mozaik je mozaik “Ciganke” a karakterističan je po tome da oči devojke prate posmatrača s koje god tačke je posmatrao zahvaljujući specijalnoj tehnici njegove izrade, koja je učinila oči devojke na mozaiku mnogo realističnijim. Zatim nastavljamo do Citadele (Kale) iz XII i XIII veka koja se nalazi na brdu Tell Halaf gde ćemo videti ostatke nekadašnje vizantijske tvrđave iz perioda cara Justinijana. Tvrđava je tokom dugog perioda istorije bila u rukama mnogih osvajača, ali još uvek stoji na vrhu centra grada i impresivno podseća na svoju staru slavu. Odatle idemo do kujundžijskog bazara – Gumruk Hana i na kraju završavamo obilazak posetom jedne od 180 baklavdžinica isprobavajući turski čaj i najbolje baklave na svetu.  

Cena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, organizovani prevoz po predviđenom itineraru, ulaznice na lokalitet, usluge predstavnika naše agencije.

Cena izleta ne uključuje: ručak.

Smeštaj

Hotel ***

Hotel ***
Ovo je primer smeštaja koji možete da očekujete. Stvaran smeštaj može biti drugačiji, ali sličan u onome šta pruža.

Hotel *** je smeštajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim sobama. Sve sobe su klimatizovane i poseduju TWC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije 2 nedelje pred put.  

Hotel ****

Hotel ****
Ovo je primer smeštaja koji možete da očekujete. Stvaran smeštaj može biti drugačiji, ali sličan u onome šta pruža.

Hotel 4* (prema lokalnoj kategorizaciji) je smeštajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak). Tačno ime hotela biće potvrđeno po formiranju grupe, a najkasnije 2 nedelje pred put.

Ostali polasci za Turska

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informisani, što omogućuje manje nesporazuma tokom putovanja i ugodnije iskustvo.

NAPOMENE:

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 159/2021, kategorija licence A
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste agenciju na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 • Putnicima se preporucuje da uplate osiguranje od otkaza aranzmana.
 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
 • Obilazak gradova u okviru programa putovanja je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
 • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
 • Putnici su duzni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator putovanja, niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
 • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
 • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.
 • Za ovo putovanje postoji poseban uslov putovanja,gde svi putnici svojom uplatom aranzmana potvrdjuju da su saglasni sa istim. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije. Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.
 • Za fakultativne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

U cenu putovanja nije uključeno putno osiguranje. Organizator savetuje zaključenje osiguranja koje nije zakonom obavezno i to osiguranje putne odgovornosti, osiguranje od otkaza putovanja, zdravstveno osiguranje i osiguranje protiv nezgoda. Ukoliko Organizator i Posrednik nude putna osiguranja, radi se samo o posredovanju. Ugovor o osiguranju se zaključuje samo između Putnika i osiguravajuće kompanije kome se eventualni zahtevi direktno upućuju. Treba da pročitate uslove osiguranja i obaveze iz ugovora o osiguranju. Premije osiguranja nisu sastavni deo cene putovanja i dospevaju odmah pri zaključivanju ugovora o osiguranju. Potpisivanjem Ugovora, Putnik potvrđuje da je informisan i upućen na obezbeđenje, paketa putnog osiguranja. Paket putnog osiguranja ne pokriva obavezno zdravstveno osiguranje, te se Putniku preporučuje da isto sam obezbedi, jer to može biti razlog da pogranične vlasti ne dozvole dalje putovanje ili da Putnik mora sam platiti značajne troškove eventualnog lečenja. U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu, Organizator ima depozit u visini od 2000,00 eura i garanciju putovanja za kategoriju licence A u visini od 250.000,00 eura, kojom se za slučaj A) insolventnosti Organizatora putovanja obezbeđuju: 1. troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka Putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, 2. potraživanja uplaćenih sredstava Putnika po osnovu Ugovora o turističkom putovanju, koje Organizator putovanja nije realizovao, 3. potraživanja uplaćenih sredstava Putnika u slučaju otkaza putovanja od strane Putnika, u skladu sa Opštim uslovima putovanja, 4. Potraživanja razlike između uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o turističkom putovanju i sredstava sniženih srazmerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih Programom putovanja i za slučaj; B) naknade štete obezbeđuje naknada štete, koja se prouzrokuje Putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza Organizatora putovanja, koje su određene Opštim uslovima i Programom putovanja: 1. za potraživanje uplaćenih sredstava Putnika po osnovu Ugovora o turističkom putovanju koje Organizator putovanja nije realizovao i 2. za potraživanje razlike između uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o turističkom putovanju i sredstava sniženih srazmerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih Programom putovanja. Period pokrića Garancije putovanja je od datuma njenog izdavanja pa do završetka turističkog putovanja, odnosno do povratka Putnika na ugovoreno odredište. Garancija po Ugovoru o zastupanju u osiguranju od 13.11.2020. zaključenog sa ugovaračem osiguranja Akcionarsko društvo za osiguranje Globos osiguranje a.d.o Beograd, ul. Bul. Mihajla Pupina 165d, Polisa broj IM-0008752 od 11.10.2021. godine važi od 01.10.2021 do 01.10.2022.godine. Garancija putovanja se aktivira bez odlaganja, odnosno u roku od 14 dana od dana nastanka osiguranog slučaja.

(Putnik svoja prava za naknadu štete ostvaruje na osnovu pravosnanţne i izvršne sudske presude, odnosno, odluke Arbitražnog suda ili drugog vansudskog rešenja potrošačkog spora, u skladu sa ovim Opštim uslovima i Opštim uslovima YUTE.)