Četiri najromantičnija mesta u Italiji

Italija. Zemlja pizze, vina, gelata, muzike i mesta koja ostavljaju bez daha. Zemlja koja je već godinama nezaobilazna tačka svih svetskih putnika i koliko je god istraživali nikada je nećete upotpunosti upoznati. Svako mesto, svaki delić ove zemlje priča neku posebnu priču i zrači nekom posebnom magijom. Zato ukoliko se pitate kuda pobeći sa svojom voljenom osobom na nekoliko dana- Italija je odličan izbor! 

Cinque Terre

Koji god grad, selo, regiju i kutak ove prelepo išarane čizme izaberete, nećete pogrešiti. Ipak, ukoliko se odlučite za obilazak severnog dela, moja preporuka su svakako pet šarenih sela poznatih pod nazivom Cinque Terre. Svojim šarenilom i magijom čine da potpuno uronite u neka stara vremena, vremena kada su mornari kako bi jasno uočili svoje kuće pri povratku sa dugih i napornih plovidbi, bojili jarkim i prepoznatljivim bojama, što ovom danas poznatom nacionalnom parku daje posebnu čar. Svaka kuća i danas zrači nekom posebnom energijom koja vas opija i dovodi u nedoumicu kojem selu posvetiti najviše pažnje. Moja preporuka je svakako selo Manarola, čiji vidikovac sa restoranom će vam omogućiti da ispijajući vino i grickajući čuvene italijanske bruskete, doživite jedan od najlepših zalazaka sunca. Svakako pojedite i najbolji gelato u selu Vernazza, prošetajte vijugavim ulicama Riomaggiorea, a ukoliko ste veliki ljubitelj planinarenja prošetajte Plavim putem koji je dug 12km i povezuje svih pet sela ili Stazom ljubavi koja povezuje Riomaggiore i Manarolu.

 Firenca

Idući dalje ka središnjem delu ove šarene čizme, naići ćete na regiju koja je Mikelanđelu dala najkvalitetniji mermer za izradu renesansnih statua. Ekonomski i pre svega kulturni centar Toskane, poznata i po čuvenom Kjanti vinu je čuvena Firenca - vlasnica  najlepšeg Duoma Italije, koji ponosno nosi najtežu kupolu bez podupirača na svojim plećima. Pored toga što je grad umetnika, Firenca je i mesto u kojem je nastao čuveni gelato. Nakon šetnje vijugavim, kaldrmisanim ulicima, ispijanja kafe na čuvenim renesansnim trgovima koja će vas vratiti u vremena kada su u ovom gradu živeli Dante Aligijeri i čuveni Medičijevi, počastite sebe najboljim gelatom i uživajte u pogledu na reku Arno, sa jednog od najlepših mostova Italije, čuvenog Ponte Vecchia. Ovaj čuveni most nekada je bio dom zlatara i draguljara, koji su na njenu imali svoje kuće, a danas je idealno mesto da kupite poneki suvenir, koji će vas podsećati na ovaj čuveni grad. Ukoliko želite da mu se vrate, nakon uživanja u najukusnijem gelatu prošetajte do čuvenog Porćelinija, bronzane skulpture vepra koja garantuje sreću ukoliko mu stavite novčić usta, a u isto vreme garantuje da ćete se vratiti ako mu protrljate njušku.

Rim

Putujući dalje najlepšom čizmom Evrope, stižemo do grada do kojeg nas kako kažu vode svi putevi. Čuveni Rim, centar antičke kulture. Grad koji ima svoje brojeve, pravo, legende, mitologiju, a i ljubav, kako mu i samo ime ukoliko ga čitate od nazad kaže (ROMA-AMOR). Najbolji način da upoznate jedan od najposećenijih evropskih gradova, jeste šetnja. Prošetajte ovim muzejom na otvorenom, vratite se u vremena kada su se gladijatori borili i gubili živote iza zidina čuvenog Koloseuma, ispijte espreso na jednom od prostranih antičkih trgova koje krase najlepše fontane i antičke skulpture isklesane do savršenstva, zaželite želju leđima okrenuti najbogatijoj fontani Evrope, koja dnevno primi i do 3000 eura. Bacite novčić, a nakon što vam dosadi gužva koja je svakako neizbežna pri poseti ove evropske destinacije, uputite se u romantični Trastevere i uživajte u njegovim srednjovekovnim i kaldrmisanim ulicima. Zalazak sunca dočekajte na jednom od mnogobrojnih vidikovaca ovog večnog grada. Najlepši pogled na grad pruža se sa Janiculum brda, preko mozaika od krovova, ruševina i kupola, a ne treba zanemariti ni brežuljak Aventino,  odakle se pruža pogled na baziliku Svetog Petra. Tu se nalazi i prelepa „Orange garden“ bašta, idealna za šetnju ili izlet u romantičnom ambijentu.

Amalfi  obala

Za kraj, ono što svakako ne treba propustiti pri poseti ove "čizme nad čizmama",  jeste njen južni i po mnogima najlepši i najbajkovitiji deo - Amalfi obala, zemlja limuna. Jedan od najlepših gradova ove regije, jagoda u ovom preslatkom šlagu sa komadićima limuna jeste Pozitano. Kada gledate ovaj dragulj italijanske čizme imate utisak kao da kućice rastu jedna iz druge na liticama planina Lataro. Izgleda kao da se umetnik godinama trudio da oslika ove prizore, koje je čuveni pisac Đon Štajnbek opisao kao mesto iz snova koje ne deluje realno ni kada ste tamo. Kad smo već kod južnog dela, ne treba zaboraviti još jedan dragulj koji krasi ovu bajkovitu čizmu. Kada kažem bajkovitu, zaista to i mislim, jer njen dragulj po imenu Alberobelo odaje utisak kao da ste odlutali u selo Štrumfova ili Hobita. Mnoštvo kućica od krečnjaka sa konuskim krovom, poznatih pod nazivom trulo kućice, učiniće da na momenat postanete Veliki štrumf koji ponosno šeta svoju Štrumfetu, ispija čuveno italijansko vino, jede najukusniju pizzu, dok sunce zalazi, miluje vas i čini da se osećate zaljubljeniji nego ikad do sada, u nju, u Italiju. 

Miloš Jevtić