Top 5 najinstagramičnijih mesta u Kapadokiji

1. IZ BALONA i tokom samih priprema za polatenje balona

Kako baloni poleću neposredno pred izlazak sunca da bi se sam izlazak dočekao u visinama i među oblacima, tokom tih ranih jutarnjih sati očekivano je izuzetno hladno, pa i vaša priprema za taj let treba da bude u skladu sa pomenutim okolnostima. To svakako ne znači da ne možete da izgledate lepo na fotografijama koje ćete napraviti i na zemlji pred poletanje i u samom vazduhu u korpi balona tokom leta. Imajte u vidu da je prostor prilično skučen i ograničen i pod pretpostavkom da nemate strah od visine i da možete dovoljno da se opustite, moći ćete da napravite božanstvene fotografije. Budite maštoviti i kreativni i iskoristite svaki minut leta (koji traje oko 1h) prvenstveno da uživate u samom iskustvu, a onda i da zabeležite te trenutke za ceo život na fotografijama i video snimcima. Često ćete im se vraćati, a inspirisaće i druge da dožive ovo vrhunsko iskustvo.

2. U OLDTAJMERIMA I OKO NJIH tokom poletanja i leta balona

Oldtajmer automobili raznobojni i uvek i u svakoj prilici atraktivni, našli su se i u Kapadokiji. Vi ih nećete voziti jer nemate za to dozvolu, ali ćete zato u svitanje dana kada se baloni podignu prošaraju nebo napraviti ubedljivo najbolje fotografije. Outfit za fotografisanje možete poneti sa sobom na putovanje (neki retro stil je preporučljiv) ili iznajmiti garderobu koja će sam doživljaj učiniti još čarobnijim. Imajte samo u vidu da su jutra uvek vrlo hladna pa tokom same vožnje do raznih mesta na kojima će vaši vozači parkirati oldtajmere, budete toplo i udobno obučeni, kao i u pauzama između fotografija. Najverovatnije od samog uzbuđenja i šoka od lepote prizora hladnoću nećete osećati, ipak je dobro da toplu garderobu imate uvek uz sebe. Na nekom od ROOF TOP-ova iz hotela i restorana takođe tokom poletanja i letenja balona možete napraviti takođe sjajne fotografije, a većina njih već ima unapred pripremljenu scenografiju.

3. Tokom JAHANJA KONJA, u DŽIPOVIMA ili na KVADOVIMA kroz krajolik poznat kao ,,vilinski dimnjaci’’

Pejzaži Kapadokije podsećaju na prizore sa neke druge planete. Priroda tj. njena beskrajna kreativnost napravila je geomorfološke oblike koji najviše podsecaju na bajkovite ili starinske dimnjake, ali od naše maštovitosti zavisi kakve ćemo oblike prepoznavati. Kako Kapadokija nosi ime koje u prevodu znači Zemlja lepih konja, nije ni čudo što su konji i jahanje ovde jedan od najpopularnijih izleta. Fotografije sa konjima, na konjima dok ih jašete kroz ove čarobne pejzaže, biće možda i među najlepšim koje ćete sa ovog putovanja poneti. Što se outfita tiče, možete biti praktični i nositi garderobu koja je prilagođena ovoj aktivnosti uz šešir i čizme npr. ili možete pripremiti/iznajmiti bajkovitu garderobu koju ćete svakako nositi samo dok konja vodite, stojite uz njega, nikako dok jašete, radi lične bezbednosti svakako (osim ako niste ozbiljni profesionalac u jahanju). Ako volite adrenalin koji će vam dodatno uzburkati energiju, izabraćete ili vožnju kvadova ili vožnju u džipovima. Teren kojim se voze i jedni i drugi je zahtevan, pa garderoba takođe treba da bude tome prilagođenja( vožnja kvadova je izazovnija jer uglavnom sami upravljate vozilom, dok vas u džipovima voze), ali predeli i prizori koje ćete videti doživeti i fotografisati ostavljaju bez daha. Uglavnom su te vožnje do zalaska sunca tako da ćete najbolje fotografije napraviti tokom tzv. GOLDEN HOUR-a

4. U tradicionalnoj prodavnici TEPIHA I ĆILIMA

Ako volite boje, šarenilo i tradicionalne šare tepiha i ćilima koji se širom Turske, ali i svuda u arapskim zemljama prodaju, ako volite takav ambijent, bićete oduševljeni da, kad već ne možete ili niste planirali neki od ovih atraktivnih ,,komada’’ da kupite, da se bar u tom ambijentu fotografišete. Fotografije će biti bez sumnje kao da su priče iz 1001 noći, a vi kao Šeherezada. Iako to nije deo nekog standardnog izleta, tokom vašeg slobodnog vremena možete sami da organizujete foto-sešn. Garderobu takođe možete unapred pripremiti, poneti sa sobom na putovanje, a možete za potrebe fotografisanja iznajmiti ili tradicionalnu odeću ili već neku u kojoj ćete se i osećati kao princeza. Preporuka je da to bude nešto svetlo i jednobojno da biste se u vrcavom šarenilu tepiha primetili i istakli.

5. Tokom izleta do slanog jezera TUZ Goli

Ovde ćete se prvo osećati kao u bajkama So vrednija od zlata ili Snežna kraljica, a ako budete imali sreće, možda naiđete na flamingose koji žive na području ovog drugog po veličini jezera u Turskoj. Nestvarna bela prostranstva plitke vode ili područja skoro potpuno bez vode sa debelim slojem kristala soli koja se presijava i cakli na suncu, dok bosi (poželjnije je, nego u obući koju tom prilikom možete oštetiti ili uništiti) hodate u zalazak sunca, ugođaj je koji se rečima teško može opisati, ali zato fotografijama može predivno dočarati. Ako i ne sretnete ružičaste ptice, možete sami vi da ih dočarate svojim outfitom ili već nekim interesantnim kao kontrastom belini koja će vas okružiti.

 

Jelena Jović